У Мінкульті стурбовані зникненням 95 стародруків та 2 рукописів з Львівської галереї мистецтв

У Мінкульті стурбовані зникненням 95 стародруків та 2 рукописів з Львівської галереї мистецтв

Фото: Сайт Львівської національної галереї

У міністерстві просять не робити передчасних висновків.

Міністерство культури України стурбоване не виявленням 95 інвентарних позицій та 2 рукописів у Львівській національній галереї мистецтв Б. Г. Возницького, але просить не робити передчасних висновків.

Про це повідомляє Міністерство культури.

"Міністерство культури України стурбоване вказаною ситуацією. Разом з тим, вважаємо, що до завершення повного звірення фондів Відділу робити висновки про відсутність музейних предметів передчасно", - йдеться у ньому.

Зазначається, що на сьогодні Львівською національною галереєю мистецтв повне звірення не завершено.

Окрім того, Мінкульт опрацьовує питання створення робочої групи для допомоги галереї в проведенні цього звірення.

За рішенням засідання експертно-фондової комісії, Мінкультури було рекомендовано звернутися до музеїв та заповідників, які не надали матеріали щодо проведення звірення, в тому числі Львівської галереї, з проханням надати підсумки звірення у трьохмісячний термін для подальшого їх опрацювання.

Відповідні матеріали Львівська галерея має подати до 1 березня.

Нагадаємо, у Львові за фактом зникнення цінних стародруків із галереї мистецтв відкрили кримінальне провадження. Про це повідомили у відділі комунікації поліції області. "Санкція статті передбачає покарання – обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили правоохоронці, 4 січня до них надійшла заява від генерального директора Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького Тараса Возняка щодо проведення перевірки за фактом зникнення музейних цінностей, у результаті проведення якої комісія виявила, що значна кількість стародруків та рукописів, які мають мистецьку та матеріальну цінність, зникла.

Очевидно, що розкрадалося все це десятиріччями. Ми наразі ще не перевіряли стародруки німецькою, польською та іншими мовами. Вони є ще більше імпортопривабливими", - розповів Тарас Возняк. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація