Рада ухвалила закон про створення Фінполіції та єдиного реєстру ПДВ

Середа, 21 грудня 2016, 02:35

Верховна Рада в другому читанні та вцілому ухвалила закон, який передбачає створення Фінансової поліції та єдиного реєстру ПДВ.

"За" законопроект №5368 проголосували 240 народних депутатів.

Закон передбачає запровадження єдиного публічного Реєстру заяв на бюджетне відшкодування ПДВ відповідно до якого кошти, які підлягають відшкодуванню, будуть перераховуватися в автоматичному режимі.

Також документ передбачає ліквідацію податкової міліції та створення нового органу - Фінансова поліція, діяльність якого регламентуватиметься окремим законом.

Реклама:

Як відомо, на засіданні комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики у вівторок, депутати прибрали з законопроекту пропозицію про передачу баз даних від ДФС до Мінфіну, яку уряд і Мінфін раніше називали однією з ключових антикорупційних норм в цьому проекті.

Мінфін погодився з таким вилученням, а глава комітету Ніна Южаніна сказала, що відмова від цієї статті є вимогою Міжнародного валютного фонду.

Комітет виступив з ініціативою до 1 липня провести незалежний аудит цих баз даних, після чого Кабінет міністрів буде вирішувати питання їх моніторингу, адміністрування і контролю.

При цьому народний депутат від "Батьківщини" Альона Шкрум повідомила про фальсифікації, які відбулися під час розгляду законопроекту.

"На сторінці 24 порівняльної таблиці маємо поправку номер 43 пана Давиденка (Валерій Давиденко, БПП - Ред.), а через 206 сторінок на сторінці 230 знову маємо - поправку номер 43 пана Кришина (Олег Кришин, "Народний фронт" - Ред.), яка магічним чином знижує ставку рентної плати на нафту до 2% для видобування", - написала нардеп.

"Поправка "перекочувала" з іншого законопроекту №5132, де вже була відхилена залом години 4 тому, і навіть її номер не змінили. Це корупційна норма, яку просувають вже в четвертий раз", - заявила Шкрум.

Про дане порушення на своїй сторінці в Facebook повідомила і нардеп від БПП Світлана Заліщук.

"Ця дивна "43" поправка - це подарунок під ялинку "Відродженню". Вона пропонує застосування зниженої ставки рентної плати на вуглеводневу сировину 2% для видобування з важковидобувних покладів. Для порівняння інші компанії платить 14% і 29%", - написала вона.

Нагадаємо, у першому читанні даний законопроект був ухвалений 8 грудня.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: